Wanneer je gebruik maakt van financiële rapportage of een directe accounting koppeling, dan kun je via de volgende stappen een nieuw omzettype (inclusief grootboekrekening) toevoegen, aanpassen en verwijderen.

Het aanmaken van een nieuw omzettype:

Ga naar accommodatie instellingen (sleutel icoontje)
Klik op 'ledgers' bovenin je scherm
Klik rechtsbovenin op ‘nieuwe ledger’
Voer een naam voor het omzettype in, een grootboekrekening, een BTW percentage, en een BTW code in
Klik op ‘opslaan’ rechtsbovenin je scherm
Je hebt nu een nieuw omzettype aangemaakt, zorg er dan nog wel voor dat je dit omzettype aan een add-on koppelt. Zie artikel: Hoe koppel ik add-ons aan een grootboekrekening?

Het aanpassen van een aangemaakt omzettype:

Indien je een omzettype hebt aangemaakt, maar nog niet hebt gebruikt in een factuur, dan kun je zowel de naam van het omzettype, de grootboekrekening, het BTW percentage, en de BTW code nog aanpassen. Zodra dit omzettype al wel in één of meerdere facturen is gebruikt, kun je het BTW percentage niet meer aanpassen, maar nog wel de naam/grootboekrekening/BTW code. Het is belangrijk dat als je dit wil doen, dat je het volgende stuk tekst goed doorleest.

Zodra je een aanpassing maakt, dan kan dit niet met terugwerkende kracht in je accounting software worden rechtgezet. Echter, wanneer je financiële rapportage gebruikt voor je boekhouding (en je haalt dus je administratie uit RoomRaccoon), dan zal het wèl met terugwerkende kracht worden aangepast. LET OP: Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je administratie!!! Bijvoorbeeld: stel je voor dat je een omzettype na een aantal maanden aanpast naar een nieuw grootboeknummer, maar dat je het na 1 jaar weer terugzet naar het oude grootboeknummer, dan kunnen wij niet inzien wanneer precies deze wijzigingen zijn gemaakt. Daarom raden wij aan om contact met ons op te nemen indien je een dergelijke aanpassing wil maken.

Het verwijderen van een aangemaakte grootboekrekening:

Zodra er een nieuwe grootboekrekening is toegevoegd bij de accommodatie instellingen > ledgers, dan kun je deze nog verwijderen indien dit omzettype nog niet is gebruikt bij het aanmaken van een factuur. Als het al wel in een factuur gebruikt is, dan kan deze niet meer verwijdert worden. Je kunt het beste een nieuwe grootboekrekening/omzettype toevoegen, en de add-on(s) koppelen aan dit nieuw aangemaakte omzettype. Heb je per ongeluk een factuur aangemaakt met een bepaald omzettype, en wil je toch een ander omzettype gefactureerd hebben? Crediteer dan de factuur, verander het omzettype bij de add-ons, sla op en maak vervolgens een nieuwe factuur met het juiste omzettype.